Vemšana kaķiem

Vemšana kaķiem nav ierasta parādība. Noteikti jāvēršas pie ārsta, ja kaķis vemj bieži vai, ja izvemtās masas satur asins piejaukumu. Vemšana var būt saistīta ar medikamentu lietošanu, saindēšanos, zarnu aizsprostošanos vai zarnu iekaisumu, kā arī nieru vai aknu problēmām, urīnceļu nosprostošanos, diabētu, dzemdes iekaisumu, vairogdziedzera hiperfunkciju vai jaunveidojumiem. Neārstējot minētās saslimšanas var rasties smagas komplikācijas vai pat kaķa nāve. 

Ārstēšana mājās 

Ja simptomi ir maigi, kaķis dzer un visādi citādi ir možs, var pietikt ar ārstēšanos mājās.

  • Sekojiet līdzi, lai kaķim būtu pieejams svaigs dzeramais ūdens.
  • Dodiet ēst viegli sagremojamu barību vairākas reizes dienā, mazām porcijām. Gremošanas trakta slimību simptomus var mazināt ar veterinārajās klīnikās piedāvāto speciālo barību. Nelielos daudzumos var dot arī vārītu gaļu vai zivi ar mazu tauku saturu. 
  • Aptuveni pēc nedēļas varat atgriezties pie ierastās barības. 
  • Papildus varat dot aptiekās pieejamos bezrecepšu uztura bagātinātājus, kas nomierina zarnu trakta darbību. Kaķis no tiem arī iegūs vajadzīgos sāļus un zarnu traktam noderīgās baktērijas. 

Veterinārajās aptiekās nopērkamās barības piedevas, kas paredzētas gremošanas trakta problēmu mazināšanai, nomierina zarnu traktu. Cilvēkiem paredzētie medikamenti un uztura bagātinātāji kaķiem nav piemēroti! Ja kaķa vispārējais veselības stāvoklis pasliktinās un simptomi ir spēcīgi un ilgstoši, sazinieties ar veterinārārstu. 

Kaķis vemj automašīnā

Kaķis, kas nav pieradis pie braukšanas ar automašīnu, brauciena laikā var sākt vemt. Tādā gadījumā slikto dūšu izraisa automašīnas kustības ietekme uz līdzsvara orgānu. Tas rada nervu sistēmas pārslodzi un vemšanas centra aktivizēšanos, kas noved pie vemšanas. Situāciju pasliktina tas, ka kaķis sāk baidīties no braukšanas ar automašīnu, un turpmāk vemšana aizsākas aizvien vieglāk.

Kaķa akūta vemšana 

Ar kaķa akūtu vemšanu tiek apzīmēta līdz trīs dienām ilga vemšana, kas pāriet pati no sevis bez īpašas ārstēšanas. Slikta pašsajūta tādā gadījumā var būt saistīta ar sabojājušos barību. Vasarā kaķa bļodiņā atstāta barība var sabojāties pat pāris stundu laikā, īpaši, piemēram, svaiga maltā gaļa. Pēc saindēšanās ar barību var būt arī caureja, nogurums un atūdeņošanās. Sekojiet līdzi, lai kaķim būtu vienmēr pieejams dzeramais ūdens.

Nebadināt, bet dot mazākas porcijas 

Ja kaķa vispārējais veselības stāvoklis ir labs, akūtu vemšanu pāris dienās var mazināt arī mājas apstākļos. Neatstājiet kaķi, kas vemj bez barības, bet gan regulāri dodiet mazākas porcijas, lai nodrošinātu normālu zarnu trakta darbību. Visu laiku jābūt pieejamam svaigam dzeramajam ūdenim.  

Asins piejaukums izvemtajās masās ir apdraudējuma pazīme 

Ja vemšana turpinās arī nākamajā dienā vai kaķis nepietiekami uzņem šķidrumu, ir apātisks, izvemtās masas satur asinis vai, ja kaķis ir jutīgs uz pieskārieniem, vediet kaķi uz veterināro klīniku. Ilgstoša vemšana bieži pavājina vispārējo veselības stāvokli un ir nelabumu izraisoša pazīme. Sekojiet līdzi tam, kā kaķis ar vemšanu dzer ūdeni un urinē. Ja kaķis neiet nokārtoties uz kastīti, tā, iespējams, ir atūdeņošanās pazīme.

Kad meklēt palīdzību?

  • Ja kaķa pašsajūta neuzlabojas vai simptomi atkārtojas. 
  • Ja kaķa pašsajūta strauji pasliktinās vai, ja izvemtās masas vai izkārnījumi satur asinis. 
  • Ja kaķis nedzer ūdeni vai izdzerto izvemj, kaķim ir drudzis vai viņš kļūst apātisks. 

Ja kaķa vispārējais veselības stāvoklis pasliktinās, simptomi ir spēcīgi un ilgstoši, vai ja izvemtajās masās ir asins piejaukums, sazinieties ar veterinārārstu. Akūta stāvokļa gadījumā svarīgākais ir kaķim nodrošināt šķidruma līdzsvaru. Veterinārajā klīnikā kaķim šķīdumu var ievadīt zemādas vai intravenozas šķīduma terapijas veidā.  

Nepieciešamības gadījumā kaķim tiek veikta vēdera dobuma rentgenogrāfiskā vai ultrasonogrāfiskā izmeklēšana. Lai noskaidrotu ilgstošas slimības iemeslus, kaķa kuņģim vai zarnu traktam var veikt endoskopisko izmeklēšanu vai diagnostisko laparotomiju. Lai atrastu patoloģiskas izmaiņas, no iekšējiem orgāniem var būt nepieciešamība paņemt audu paraugu. Ja izdodas noskaidrot ilgstošu zarnu trakta problēmu cēloni, vairums kaķu, pateicoties ārstēšanai, var vēl nodzīvot pilnvērtīgu dzīvi.  

Hroniska vemšana

Hroniskas vemšanas iemesls lielākoties ir kāda nopietnāka slimība. Īpaša uzmanība jāpievērš, ja kaķis neēd un kļūst vājāks. Ilgstoša vemšana var izraisīt nopietnu atūdeņošanos. Atūdeņošanās sekas var būt nieru bojājumi, urīnā esošo minerālu uzkrāšanās urīnakmeņos un elektrolītu līdzsvara traucējumi. Ja kaķa vemšana ir ilgstoša, noteikti vērsieties veterinārajā klīnikā. 

Atrast Jums tuvāko klīniku