Suņu kastrācija

Suņa kastrācijas vecums tiek izvēlēts individuāli katram dzīvniekam. Ja kastrācija tiek veikta pietiekami jaunam sunim, tad viņš, sasniedzot dzimumbriedumu, neizjūt īpašu interesi pret kucēm. Suņus var kastrēt ķirurģiskā veidā vai pagaidu ķīmiskā veidā. 

Kastrācijas operācija

Kastrācijas operācijas gaitā ar ādā veikta griezuma palīdzību no suņa tiek izņemti sēklinieki. Operācija tiek veikta vispārējā anestēzijā. Suns dodas mājās, tiklīdz viņš ir pilnībā pamodies. Uz mājām līdzi tiek iedotas pretsāpju zāles un uzlikta pēcoperācijas apkakle. Apkakle neļauj sunim laizīt brūci. Ja no brūces parādās izdalījumi vai, ja operētā vieta ir apsārtusi un uzpampusi, ir nepieciešams sazināties ar veterinārārstu. Iekaisušas brūces gadījumā ir nepieciešams antibiotiku kurss, taču iekaisums rodas reti.

Ķīmiskā kastrācija

Suns var tikt kastrēts arī ķīmiskā veidā. Tādā gadījumā zem suņa ādas tiek ievietots hormonus bloķējošs čips, kam ir līdzīga iedarbība kā operācijai, taču uz ierobežotu laiku - 6-12 mēnešiem. Ķīmiskā kastrācija ir labs variants gadījumā, ja vēlas novērtēt potenciālās operācijas ietekmi, piemēram, uz suņa uzvedību. 

Kastrācijas plusi un mīnusi

Pēc kastrācijas suns vairs nespēj vairoties. Lai gan kastrācija var padarīt suni mierīgāku, tā nav burvju nūjiņa suņa uzvedības problēmu risināšanai. Ja sunim ir uzvedības problēmas, tad pirms lēmuma pieņemšanas kastrācijas plusi un mīnusi ir jāpārrunā ar veterinārārstu un suņu uzvedības speciālistu. 

Izmaiņas uzvedībā

Ja kastrācija tiek veikta pietiekami jaunam sunim, tad, sasniedzot dzimumbriedumu, tam nerodas tikpat liela interese pret kucēm kā nekastrētam sunim. Tas arī mazina potenciālās problēmas, kas var rasties apkārtnē dzīvojošo kucīšu meklēšanās periodā.

Suņa kastrācijai ir ļoti liela ietekme uz teritorijas iezīmēšanu. Ja suns sāk iezīmēt iekštelpas, ir laicīgi jāuzsāk apmācība, pirms tas kļūst par suņa ieradumu. Tikai kastrācija, protams, neatrisina nevēlamas suņa uzvedības problēmas. Lai mazinātu un novērstu uzvedības problēmas, ir nepieciešama arī apmācība.

Prostatas un citu slimību mazināšana 

Kastrācija samazina vecākiem un nekastrētiem suņiem raksturīgo prostatas slimību riskus. Tā samazina sēklinieku audzēju rašanos, kā arī taisnās zarnas jaunveidojumu un perineālās trūces risku. 

Liekā svara risks

Pēc kastrācijas mazinās suņa enerģijas patēriņš un bieži palielinās ēstgriba, tāpēc kastrētiem suņiem bieži pieaug svars.  No suņa pārtikas iegūto enerģijas daudzumu pēc operācijas jāsamazina par 15-20 procentiem. Liekais svars var izraisīt dažādas veselības problēmas, piemēram, diabētu vai locītavu slimības. Vaicājiet padomu veterinārārstam vai klīnikas personālam, kāda ir kastrētam sunim piemērota barības izvēle.

Izmaiņas apmatojumā

Dažām šķirnēm, īpaši šķirnēm ar biezāku kažoku, apmatojums pēc kastrācijas var kļūt biezāks un reizēm pat pārāk kupls. Pēc kastrācijas arī apmatojuma maiņa var būt izteiktāka nekā iepriekš.

Urīna nesaturēšanas rašanās risks 

Suņiem kastrācija var izraisīt urīna nesaturēšanu, bet tas notiek ārkārtīgi reti. 

Kastrācija kā slimību ārstēšana

Kastrācija tiek izmantota kā daļa no ārstēšanas dažādu jaunveidojumu, prostatas slimību un perineālās trūces gadījumā. 

Atrast Jums tuvāko klīniku