Runču kastrācija

Runču kastrācija ir samērā viegla procedūra, kas būtiski uzlabo runču dzīves kvalitāti. Operācijas laikā runcim tiek izņemti sēklinieki, un pēc tam viņam vairs nevar būt pēcnācēji. 

Runča kastrācija: neliela procedūra, labāka dzīve 

Runčus rekomendē kastrēt no 7 mēnešu vecuma, pēc dzimumbrieduma sasniegšanas. Ārzemēs runču kastrācija parasti tiek veikta vēl agrāk, aptuveni 8-14 nedēļu vecumā. Pētījumi ir pierādījuši, ka rūpīgi veikta jaunu runču kastrācija ir droša, un ar to nesaistās palielināti komplikāciju vai urīnceļu aizsprostojuma riski. Nekastrēti kaķi, kuri brīvi pārvietojas apkārt un iet ārā, ātri vairojas. Bezsaimnieku kaķu ir daudz vairāk nekā mājas kaķu. Tāpēc iesakām kastrēt visus kaķus, kas netiek izmantoti selekcijā.

Kastrēti kaķi dzīvo ilgāk par saviem nekastrētajiem sugas brāļiem, viņi nevokalizē un neiezīmē savu teritoriju ar urīnu, kā arī nebēg prom tik daudz kā nekastrēti kaķi. Runču kastrācija ir viegla manipulācija, un dzīvnieks no tās ātri atkopjas. Kaķa sēklinieki anestēzijas laikā tiek izņemti ar neliela ādas iegriezuma palīdzību. Operācijas rēta ātri sadzīst. Ja kaķis grib laizīt brūci, viņam uz pāris dienām var uzlikt pēcoperācijas apkakli. 

Kā notiek kaķa kastrācija?

Kaķa kastrācija ir ļoti droša procedūra, un komplikācijas notiek ārkārtīgi reti. Vispirms kaķim tiek iedots nomierinošs un pretsāpju līdzeklis. Kaķis nomierināšanas periodā var vemt, taču tas ir pavisam normāli. Kaķa vēnā tiek ievietots katetrs, pie kā tiek piestiprināta infūzija. Pēc tam kaķa sēkliniekiem tiek veikta atsāpināšana. Anestēzijā veiktas operācijas laikā kaķis vispār neizjūt sāpes. No sēklinieku zonas tiek noskūts apmatojums, un operācijas laukums tiek nomazgāts. Tad operācijas laukums tiek pārklāts ar ķirurģisko pārklāju, un pirms operācijas sākuma tiek dezinficēti sēklinieki. Sēkliniekos veic iegriezumu, un caur to sēklinieks tiek izņemts. Tad tiek nosieti asinsvadi un sēklvads, un sēklinieki tiek izņemti. 

Pēc kaķa uz klīniku var ierasties, tiklīdz viņš ir pilnībā pamodies. Uz mājām var līdzi iedot pretsāpju zāles dažām dienām un kaķim var uzlikt pēcoperācijas apkakli. Apkakle neļauj kaķim laizīt brūci. Ar veterinārārstu ir jāsazinās, ja no brūces nāk izdalījumi vai,  ja operētā vieta ir apsārtusi un uzpampusi. Iekaisušas brūces gadījumā ir vajadzīgs antibiotiku kurss, taču iekaisums rodas reti. 

Īpaša ēdināšana pēc kastrācijas.

Pēc kastrācijas būtiski mazinās kaķa vajadzība pēc enerģijas, tāpēc, turpinot ierasto barību, ir liels liekā svara rašanās risks. Kastrācija var izraisīt urīnceļu slimības, piemēram, urīnceļu aizsprostošanos, tāpēc pie pirmajām saslimšanas pazīmēm (bieža vai ilga urinēšana kastītē, urinēšana tam neraksturīgās vietās), nepieciešama konsultācija ar veterinārārstu. 

Kastrētam kaķim jādod kvalitatīva kaķu barība ar mazāku enerģijas saturu. Jārūpējas par viņa izkustēšanos, spēlējoties ar viņu un mudinot viņu uz aktivitātēm. Pietiekama izkustēšanās arī novērš urīnceļu aizsprostošanos. 

Atrast Jums tuvāko klīniku