Ovariohisterektomija kucēm

Ovariohisterektomija ir parasta procedūra. Tās gadījumā kucei tiek izņemtas olnīcas un dzemde vai tās daļa. Kastrēta kuce nevar apaugļoties, un viņai nav meklēšanās perioda. Ovariohisterektomija ir rutīnas procedūra, un atlabšana pēc tās lielākoties noris bez komplikācijām. Operācija vienmēr ietver drošu un kontrolētu anestēziju, kā arī efektīvu analgēziju. Taču sedācija, anestēzija un ķirurģiskas darbības vienmēr ir saistītas ar zināmu komplikāciju risku. 

Ovariohisterektomija un dzemdes iekaisums

Ovariohisterektomija kucēm novērš dzemdes iekaisumu, kas nekastrētām kucēm var izveidoties pēc meklēšanās perioda. Jaunām (pirms pirmā vai otrā meklēšanas perioda) kastrētām kucēm ievērojami retāk ir novēroti piena dziedzeru jaunveidojumi nekā nekastrētām vai vēlāk kastrētām kucēm. Ovariohisterektomija var mazināt arī noteiktu slimību, piemēram, epilepsijas vai cukura diabēta simptomus. Kastrēta kuce nevar nejauši apaugļoties. Tādēļ kastrācija bieži ir labs risinājums gadījumā, ja vienā mājsaimniecībā kopā dzīvo nekastrēti suņi un kuces. 

Komplikācijas

Daļai kuču kastrācijas izraisīto hormonālo izmaiņu dēļ veidojas urīna nesaturēšana. Pret to parasti palīdz medikamenti.

Kad var veikt ovariohisterektomiju?

Ir jāpaiet vismaz 2-3 mēnešiem kopš iepriekšējā meklēšanās perioda, un nedrīkst būt viltus grūsnības simptomi. Pirms operācijas suns nedrīkst ēst vismaz 8 stundas. Drīkst dzert ūdeni. Suņa vispārējam veselības stāvoklim ir jābūt labam. Veterinārārsts pirms anestēzijas var paņemt no suņa asins analīzes, lai pārbaudītu suņa vispārējo veselības stāvokli. Ja sunim ieplānotās operācijas laikā ir meklēšanās periods vai cits īpašs stāvoklis, pirms rezervētā laika ir jāsazinās ar klīniku. 

Kā notiek ovariohisterektomija?

Vispirms sunim tiek dota sedācija, un viņa vēnā tiek ievietots katetrs, pie kā tiek piestiprināta infūzija. Caur katetru operācijas laikā suņa asinsritē tiek ievadīti medikamenti un šķīdums. Suns tiek nogādāts uz sagatavošanas telpu, kur tam ievieto traheotubusu jeb intubācijas cauruli, caur kuru operācijas laikā tiek ievadīta gāzes anestēzija un skābeklis. Dzīvnieks tiek pieslēgts pie monitora, lai sekotu dzīvībai svarīgo fizioloģisko rādītāju dinamikai. Dzīvniekam tiek noskūts apmatojums un griezuma vieta tiek rūpīgi dezinficēta, lai sagatavotu operācijas laukumu. Tad suns tiek aizvests uz operāciju zāli, kur pirms suņa pārklāšanas ar sterilajiem ķirurģiskajiem pārklājiem operācijas laukums vēlreiz tiek notīrīts.

Ovariohisterektomija sākas ar vēdera dobuma atvēršanu. Veterinārārsts operācijas laikā izņem olnīcas un dzemdi. Tad vēdera dobums un zemādas audi tiek aizšūti ar īpašu, uzsūcošu diegu. Suns dodas mājās, tiklīdz ir pilnībā pamodies. Uz mājām līdzi tiek iedotas pretsāpju zāles un uzlikta pēcoperācijas apkakle vai veste. Apkakle vai veste neļauj sunim laizīt brūci. Ja no brūces parādās izdalījumi vai, ja operētā vieta ir apsārtusi un uzpampusi, ir nepieciešams sazināties ar veterinārārstu. Iekaisušas brūces gadījumā ir nepieciešams antibiotiku kurss, taču iekaisums rodas reti.

Veicot operāciju jaunām kucēm, kam ir bijušas tikai 1-2 meklēšanās, var izņemt tikai olnīcas, ja dzemde ir bez vizuālām izmaiņām. Šajā gadījumā operācijas brūce ir mazāka, atlabšana ir ātrāka, un rūpes par brūci – vieglākas.

Rezervē laiku kastrācijai tuvākajā Evidensia veterinārajā klīnikā! 

Atrast Jums tuvāko klīniku