Ovariohisterektomija kaķenēm

Ovariohisterektomija kaķenei ir viegla procedūra, kam ir liels devums. Pateicoties šai operācijai, kaķene kļūst mierīgāka. Jaunā vecumā kastrētai kaķenei mazinās piena dziedzeru jaunveidojumu veidošanās risks. Pēc operācijas dzīvnieks ātri atgūstas. Operācijai sekojošo komplikāciju risks ir ļoti mazs. Kastrācijas pozitīvā ietekme uz kaķa dzīvi un veselību ir būtiski lielāka nekā potenciālie riski. 

Kastrācija nomierina kaķi un mazina bēgšanu no mājām

Kaķene dzimumbriedumu sasniedz aptuveni 3,5 mēnešu vecumā. Nekastrēta kaķene gada laikā var laist pasaulē pat trīs metienus. Meklēšanās laiks atkārtojas gaišajā gadalaikā aptuveni ik pa 2-3 nedēļām. Nekastrētām kaķenēm meklēšanās laikā ir paradums iezīmēt teritoriju ar urīnu, vokalizēt un censties izbēgt no mājām. No šādām hormonu izraisītām pazīmēm var izvairīties ar kastrāciju. Lai izvairītos no meklēšanās, kaķim var dot pretapaugļošanās medikamentus. Taču šie medikamenti var izraisīt veselības problēmas pat līdz dzemdes un olnīcu ļaundabīgo audzēju veidošanās, līdz ar to mēs nerekomendējam šo medikamentu ilgstošu lietošanu.

Kā notiek kaķenes kastrācija?

Vispirms kaķenei tiek iedots nomierinošs un pretsāpju līdzeklis. Pēc tam tiek ievietots intravenozais katetrs, caur kuru vēnā tiek ievadīti medikamenti un šķīdums. Tad tiek noskūts vēders, un operācijas laukums tiek rūpīgi dezinficēts. Tālāk kaķis tiek nogādāts operācijas zālē. Pirms operācijas sākuma operācijas laukums tiek vēlreiz notīrīts, un uz tā tiek uzklāts sterils ķirurģiskais pārklājs. Kaķenes kastrācija tiek sākta ar vēdera dobuma atvēršanu. Nabas zonā tiek veikts dažu centimetru dziļš iegriezums. Veterinārārsts vēdera dobumā atrod dzemdes galā esošās olnīcas un pirms to izņemšanas nosien uz turieni ejošos asinsvadus. Pēc olnīcu izņemšanas vēders tiek noslēgts ar uzsūcošu diegu, un beigās brūce tiek aizšūta ar uzsūcošām, intradermālām šuvēm. Operācijas laikā kaķis saņem pretsāpju zāles. Pēc kaķenes uz klīniku var ierasties tiklīdz viņa ir pilnībā pamodusies. Uz mājām var līdzi iedot pretsāpju zāles dažām dienām un uzlikt pēcoperācijas apkakli vai vesti. Apkakle vai veste neļauj kaķenei laizīt brūci. Ar veterinārārstu ir jāsazinās, ja no brūces nāk izdalījumi vai,  ja operētā vieta ir apsārtusi un uzpampusi. Iekaisušas brūces gadījumā ir vajadzīgs antibiotiku kurss, taču iekaisums rodas reti. 

Vai kaķene jākastrē jaunā vecumā? 

Kaķene var apaugļoties jau pirmajā meklēšanās periodā, 3–4 mēnešu vecumā. Ieteicams kaķeni kastrēt aptuveni 6-7 mēnešu vecumā. Laicīgi operētai kaķenei, salīdzinot ar neoperētu vai pieaugušā vecumā operētu kaķi, ir būtiski mazāks piena dziedzeru jaunveidojumu rašanās risks. 

Izvairies no kaķa pēcoperācijas svara pieauguma 

Pēc kastrācijas mazinās kaķa vajadzība pēc enerģijas, un, ja netiek veiktas izmaiņas viņa ēdienkartē, ir liels svara pieauguma risks. Kastrētam kaķim jādod kvalitatīva kaķu barība ar mazāku enerģijas saturu.  Par kaķa izkustēšanos jārūpējas, spēlējoties ar viņu un mudinot uz aktivitātēm. Pēc operācijas jāseko līdzi kaķa svaram un ķermeņa kondīcijai.

Rezervē laiku kaķa kastrācijai tuvākajā Evidensia veterinārajā klīnikā! 

Atrast Jums tuvāko klīniku