Vemšana suņiem

Suņa vemšanai var būt vairāki iemesli, piemēram, kāda gremošanas trakta slimība, nepiemērota vai pārāk ātri uzņemta barība. Vemšanu var izraisīt arī svešķermeņi, iekšējo orgānu problēmas vai medikamenti. Vienreizēja vemšana vēl nav bīstama, bet, ja vemšana atkārtojas, tās iemesls vienmēr ir jānoskaidro pie veterinārārsta. Hroniska jeb ilgstoša vemšana lielākoties nav ļoti spēcīga. Tādā gadījumā problēma var būt sunim nepiemērotas barības izraisīts iekaisums, kas ir saistīts ar dzīvnieka imunitāti. Hroniskas vemšanas gadījumā pie veterinārārsta jāveic padziļināta izmeklēšana.

Kad suņa vemšanas gadījumā jāvēršas pie ārsta? 

Vemšana ir gremošanas trakta problēmu sekas. Kuņģa un zarnu trakta gļotāda tiek kairināta, rodas iekaisums, tas izraisa vemšanu un bieži arī caureju. Vienreizējas vemšanas cēlonis lielākoties netiek noskaidrots. Suns var būt apēdis ko tādu, kas kairina kuņģi. Simptomi parasti izbeidzas ātri, un pietiek ar ārstēšanos mājas apstākļos. 

Vemšanu var izraisīt arī norīti svešķermeņi un zarnu aizsprostojums. Ja suns zaudē pārāk daudz šķidruma, ārstēšanās mājas apstākļos nesniedz ātru atvieglojumu un vispārējais veselības stāvoklis paliek nemainīgs, suns jānogādā veterinārajā klīnikā. 

Daudzos gadījumos vemšana vai caureja var pāriet pati no sevis vai ar ārstēšanos mājas apstākļos. Pie veterinārārsta noteikti jāvēršas sekojošos gadījumos: 

  • sunim ir drudzis vai pasliktinājies vispārējais stāvoklis 
  • izvemtās masas vai izkārnījumi satur asins piejaukumu
  • dzīvnieks ir jauns kucēns vai vecs suns 
  • pieaugušam sunim simptomi ilgst trīs dienas vai vairāk
  • suns atvemj ūdeni
  • vemšana vai caureja ir bieža

Vēl jāpatur prātā, ka akūtas zarnu trakta problēmas var izraisīt norīts svešķermenis, kādēļ simptomi vienmēr jāuztver ar pilnu nopietnību. Ja nepieciešams, vērsieties veterinārajā klīnikā, lai novērtētu ārstēšanas nepieciešamību.  

 

Atrast Jums tuvāko klīniku