Kaķu zobu slimības

Ir ieteicams regulāri pārbaudīt kaķu zobu stāvokli, lai konstatētu izplatītākās problēmas kā, piemēram, zobakmens, smaganu iekaisums un kariess, un varētu tās savlaicīgi izārstēt. 

Kaķu zobakmens

Uz kaķu zobu virsmas sakrājas bioplēve jeb aplikums, kas mutē esošo sāļu ietekmē viegli pārvēršas par zobakmeni. Savukārt zobakmens rada balstaudu iekaisumu. Kaķu zobakmens ir brūngani pelēka, akmenim līdzīga viela uz zoba virsmas, un tas kaķim arī izraisa sliktu elpu. 

No zobakmens rašanās var izvairīties ar mājas apstākļos izmantotiem līdzekļiem - tīrot zobus vai dodot sauso barību, kas paredzēta kaķu zobakmens novēršanai. Lai radinātu kaķi pie zobu tīrīšanas, var sākt, ar pirkstu paberzējot viņa smaganas. Palēnām var sākt izmantot zobu birsti un kaķiem paredzētu zobu pastu. 

Zobi jāļauj regulāri pārbaudīt ikgadējās veselības pārbaudes laikā veterinārajā klīnikā. Ja kaķis ir pieradis pie zobu aptaustīšanas, zobakmens parādīšanos var konstatēt, veicot ārējo apskati, taču, lai veiktu precīzāku izpēti, dzīvniekam ir jādod sedācija. Izpētes gaitā kaķa zobiem tiek veikts rentgena uzņēmums, un veterinārārsts potenciālo zobakmeni noņems, dzīvniekam esot narkozē.  

Kaķu smaganu iekaisums 

Kariess, kas krājas uz kaķa zobu virsmas, izraisa smaganu iekaisumu (gingivīts) un zoba stiprinājuma audu iekaisumu (periodontīts), kas neārstēšanas gadījumā var būtiski pasliktināt kaķa vispārējo veselības stāvokli. Sliktākajā gadījumā iekaisumi var izraisīt audu zudumu un zobu izkrišanu. 

Lai izvairītos no smaganu iekaisuma, iesakām veikt kaķiem ikgadēju, regulāru zobu ārstēšanu. Vēlākais, kad kaķis ir jānogādā klīnikā, ir, kad kaķa smaganas ir apsārtušas vai asiņo, vai ja kaķa elpa ir pasliktinājusies. Veterinārārsts noņems zobakmeni un izārstēs potenciālo iekaisumu.  

Smaganu iekaisumu un periodontītu var novērst mājas apstākļos, regulāri tīrot zobus.

Kaķa zoba saknes resorbcija 

Kaķa zoba saknes resorbcija (FORL, feline odontoclastic resorptive lesions) ir slimība, kuras gadījumā kaķa zobam rodas zoba emaljas bojājums, un zoba kauls ir atsegts un kustās. Resorbcija sāk attīstīties zoba kaulā, zem emaljas, un, ja tā nonāk līdz zoba saknei, zobs ir jāizrauj. 

Veterinārārsts ar rentgena uzņēmumu var konstatēt kaķa zoba saknes resorbciju jau slimības sākuma fāzē, kad slimību vēl ir iespējams ārstēt. 

Pārbaudot un ārstējot kaķa zobus, ik reizi kaķa zoba kartītei tiek pievienoti dati, lai sekošana mutes dobuma stāvoklim būtu vieglāka. Klīnikā mēs arī konsultēsim, kā rūpēties par kaķa zobiem mājas apstākļos, kā arī iepazīstinām ar nepieciešamajiem līdzekļiem. Pareiza barība ir daļa no kopšanas mājas apstākļos, jo caur to var ietekmēt aplikuma un zobakmens rašanos. 

Rezervē laiku kaķa zobu pārbaudei tuvākajā Evidensia veterinārajā klīnikā!

Atrast Jums tuvāko klīniku