Kaķim sāp – kā par to pārliecināties?

Kaķa sāpju simptomus ir grūti noteikt, un izmaiņas uzvedībā bieži ir labākais veids, kā pamanīt sāpes. Kaķis prasmīgi slēpj savas sāpes, un tādēļ viņš jānogādā klīnikā uz apskati, ja viņa uzvedība mainās bez tieša iemesla. Saimnieks lielākoties vislabāk pamana, ja kaķa uzvedība atšķiras no līdzšinējās. Tā kā saimnieks sava kaķa uzvedību pārzina vislabāk, kaķa saimniekam ir jāuzticas savai intuīcijai un nekavējoties jānogādā kaķis klīnikā uz apskati, ja pamana izmaiņas dzīvnieka uzvedībā. 

Izmaiņas uzvedībā 

Sekojiet līdzi, vai kaķa aktivitātē un uzvedībā ir izmaiņas, kas vēsta par sāpēm. 

• Kaķis var slēpties, izvairīties no cilvēkiem un citiem dzīvniekiem. Viņš cilvēku un citu kaķu vidū var uzvesties citādāk, nekā ierasts. 

• Kaķis var izvairīties no cilvēka pieskārieniem.

• Kaķis izvairās no kāpšanas, lēkšanas no lejas uz augšu un no lēkšanas no augšas uz leju. 

• Kaķis spēlējas retāk nekā iepriekš.

• Kaķim var būt grūti iet uz kastīti, un viņš nokārtojas tai blakus. Kaķis var urinēt tam neraksturīgā vietā. 

• Kaķim var samazināties ēstgriba. Ar ēšanu saistītas izmaiņas tomēr norāda uz to, ka kaķim jau ir spēcīgas sāpes, un ārstēšana bija jāuzsāk pirms kāda laika. 

Sekojiet līdzi apmatojuma stāvoklim

Parasti kaķi ļoti rūpējas par sava kažoka tīrību. Izmaiņas tajā, kā kaķis mazgājas, un sevišķi noteiktu zonu pastāvīga netīrīšana var būt sāpju pazīmes. Piemēram, artroze vai kādas citas sāpes var padarīt kaķi tik stīvu, ka viņš noteiktas ķermeņa daļas atstāj netīrītas, jo nevar līdz tām aizsniegties. Kaķis sāpju dēļ var izvairīties arī no noteiktām pozām.  Dažu kaķu apmatojums kļūst nekopts un savēlies, kā arī mirdzums pazūd. Kaķi sāpīgās vietas laiza biežāk, nekā ierasts. Apmatojums sāpīgajās zonās var kļūt plānāks, un kaķis var pilnībā zaudēt apmatojumu. Pārmērīga laizīšana kaķim var arī izraisīt ādas kairinājumu un iekaisumu. 

Palīdziet kaķim atbrīvoties no sāpēm

Pat speciālistiem ir sarežģīti noteikt kaķa sāpes un pareizo pretsāpju medikamentu devu. Veterinārārsti kā sāpju novērtēšanas līdzekli izmanto Glāzgovas kaķu sāpju noteikšanas skalu. Mājās kaķa vidi var piemērot tā, lai kaķis pēc iespējas nesāpīgāk varētu pārvietoties no vienas vietas uz otru. 

Pievērsiet uzmanību sekojošiem apstākļiem.

• Padariet kaķa guļvietu ērtāku un mīkstāku, un novietojiet to mierīgā vietā, kur kaķis jūtas droši. Tas nodrošina, ka kaķis var gulēt mierā. 

• Vietās, kur kaķim ir jāpārvietojas, pievienojiet trepes vai rampu. Liela daļa gados vecāku kaķu sirgst ar artrozi un sāpju dēļ sāk izvairīties no lēkšanas uz augstām vietām. Rampas un trepes atvieglo kaķa pārvietošanos uz viņam tīkamām novērošanas vai atpūtas vietām. 

• Izveidojiet kaķim kastīti ar zemu malu, lai kaķis tajā varētu iekāpt pēc iespējas vienkāršāk uz bez sāpēm. 

Atrast Jums tuvāko klīniku