Caureja suņiem

Caurejai var būt vairāki iemesli. Visizplatītākais no tiem ir infekcijas, lielākoties vīrusa infekcijas un nepareizas ēdināšanas izraisīta caureja. Mazāk izplatīti iemesli ir endoparazīti, baktērijas, pārtikas nepanesamība/alerģija, zarnu aizsprostojums vai jaunveidojumi. Arī antibiotiku kurss var izjaukt zarnu trakta bakteriālo līdzsvaru, un izkārnījumi var kļūt šķidri.

Akūtas caurejas simptomi 

Akūta caureja izpaužas kā šķidra vēdera izeja, tādēļ sunim biežāk nepieciešams nokārtoties un ar viņu ir ļoti bieži jāiet ārā. Pretējā gadījumā sunim var nejauši sanākt nokārtoties arī istabā. Paralēli caurejai var būt arī vemšana un akūtas vēdera sāpes. Izkārnījumos var būt gļotas vai asinis. Asiņaina caureja lielākoties rodas no zarnu trakta gļotādas asiņojošajiem asinsvadiem. 

Caurejas ārstēšana mājas apstākļos

Ja suns, neskatoties uz caureju, jūtas labi un ir možs, caureju pāris dienu laikā var izārstēt arī mājās. Nav rekomendēts atstāt suni bez ēšanas. Sunim jāpiedāvā viegli sagremojama barība, tiklīdz vairs nenovēro vemšanu. Agrīni uzsākta barošana ar piemērotu barību mazina sliktu pašsajūtu, paātrina zarnu trakta gļotādas atjaunošanos un mazina atūdeņošanās risku. 

  • Evidensia veterinārajās klīnikās ir pieejama tieši gremošanas trakta problēmu mazināšanai paredzēta īpaša barība, kas ir labi sagremojama un palīdz atjaunoties zarnu trakta gļotādai.
  • Piedāvājam arī ārstniecības preparātus bez receptes un suņiem paredzētus pienskābo baktēriju preparātus, kas paātrina atlabšanu no caurejas. 
  • Mūsu darbinieki sniegs padomu piemērota preparāta un barības izvēlē. 
  • Rūpējieties, lai suns uzņemtu pietiekami daudz šķidruma. Sunim diennaktī nepieciešams aptuveni 50–100 ml ūdens uz dzīvsvara kilogramu (piemēram, 20 kg smagam sunim dienā nepieciešams 1-2 litri šķidruma). Bieža vemšana un caureja īpaši palielina atūdeņošanās risku mazāka auguma suņiem, kucēniem un veciem suņiem. Ja rodas aizdomas, ka sunim var būt atūdeņošanās, nepieciešams sazināties ar veterinārārstu.  

Ārstējoties mājās, jāseko līdzi suņa pašsajūtai. Ja suns sāk justies sliktāk, viņam parādās drudzis (temperatūras mērījums taisnajā zarnā 39,5 grādi vai vairāk), vēders nepārtraukti ir šķidrs, izkārnījumos ir asinis vai suns izdzerto ūdeni atkārtoti izvemj, dzīvnieks ir jāatrāda veterinārārstam, kurš dzīvnieku apskatīs un uzsāks nepieciešamo ārstēšanu. 

Atcerieties, ka cilvēku caurejas ārstēšanai paredzētie medikamenti suņiem nav piemēroti.Kad vērsties pie veterinārārsta?

  • Ja caureja ir ārkārtīgi akūta.
  • Ja suņa pašsajūta, ārstējoties mājās, 1-2 dienu laikā neuzlabojas vai simptomi atkārtojas. 
  • Ja suņa pašsajūta strauji pasliktinās vai, ja izvemtās masas vai izkārnījumi satur asins piejaukumu.
  • Ja suns nedzer vai izvemj izdzerto šķidrumu, sunim ir drudzis vai viņš kļūst apātisks.

Ja suņa vispārējais veselības stāvoklis pasliktinās, simptomi ir spēcīgi un ilgstoši vai izkārnījumi ir asiņaini, nepieciešams sazināties ar veterinārārstu. 

Vizītē pie ārsta ar suni, kam ir akūta caureja 

Sākumā veterinārārsts centīsies noskaidrot caurejas potenciālo ierosinātāju ar vispārējās izmeklēšanas palīdzību un ievācot anamnēzi no dzīvnieka īpašnieka. Lai veiktu padziļinātu izmeklēšanu, tiek paņemts asins paraugs, un zināmos gadījumos tiek veikts arī parvovīrusa eksprestests. Ja nepieciešams, tiek veikta vēdera dobuma rentgenogrāfiskā vai ultrasonogrāfiskā izmeklēšana. Ar izmeklējumiem cenšas noteikt simptomu iemeslus un pārliecināties, vai suns nav apēdis kādu svešķermeni. 

Bieži akūtas caurejas īstenais iemesls netiek diagnosticēts, un suns tiek ārstēts simptomātiski. Par laimi, ar savlaicīgi uzsāktu ārstēšanu caureja pāriet diezgan ātri. 

Ja suņa organismā notikusi atūdeņošanās, tad viņam, iespējams, vajadzēs zemādas vai intravenozo šķīduma terapiju. Ja suņa vispārējais veselības stāvoklis ir ļoti smags, tas var tikt atstāts klīnikas stacionārā, lai nodrošinātu nepārtrauktu šķīduma terapiju, atsāpināšanu un simptomātisku ārstēšanu.

Asiņaina caureja (AHDS)

AHDS (Angl. Acute hemorrhagic diarrhoea syndrome) ir nopietna asiņaina caureja, kas ātri attīstās. Saslimuša suņa izkārnījumi ir šķidri, ar asins un bieži arī gļotu piejaukumu. Suns var izkārnīt teju tīras asinis. Citi potenciālie simptomi ir vemšana, apetītes trūkums un nespēks. Slimība ātri vien organismā var izraisīt atūdeņošanos, un, ja ārstēšana netiek uzsākta laicīgi, sunim var rasties šoks. Asiņaina caureja ir simptoms, kam vienmēr nepieciešama veterinārārsta konsultācija un noteikta ārstēšana. Arī parastas un nekaitīgas caurejas gadījumā pēc pāris dienu ilgas slimošanas izkārnījumos var parādīties nedaudz asinis, bet tādā gadījumā, par laimi, runa ir par nekaitīgu simptomu. Tomēr vienmēr jāsazinās ar veterinārārstu, ja suņa izkārnījumos pamanāt asinis. 

Asiņainas caurejas iemesli

Asiņainas caurejas iemesli nav precīzi zināmi, taču tiek uzskatīts, ka slimības izraisītāji ir noteiktas baktērijas un iekaisums, kas rodas no to izdalītajiem indīgajiem vielmaiņas blakusproduktiem, nepiemērotas barības vai stresa. Arī parvovīruss var izraisīt ļoti kontagiozu (lipīgu) asiņainu caureju. Parvovīrusu izraisīta caureja jauniem, nevakcinētiem suņiem bieži izrādās letāla. Tādēļ kucēni noteikti jāvakcinē atbilstoši rekomendācijām.

Balsoties uz slimības gadījumiem, ir secināts, ka smaga asiņaina caureja lielākoties skar mazus un punduršķirņu suņus, piemēram, Cavalier King Charles spanielus, Šetlandes aitu suņus, pekiniešus, Jorkšīras terjerus un pūdeļus. 

Asiņainas caurejas simptomi un izmeklēšana 

Slimības simptomi ir negaidīti sākusies vemšana un asiņaina caureja, apetītes zudums un nespēks. Slimība nav infekcioza, un suns ar asiņainu caureju var saslimt arī tad, ja viņa barībā vai ikdienas rutīnā nav notikušas nekādas izmaiņas. 

Vispirms veterinārārsts noteiks suņa vispārējo veselības stāvokli un paņems asins analīzes. Atkarībā no situācijas var tikt veikta arī ultrasonogrāfiskā vai rentgenogrāfiskā izmeklēšana. Ja nepieciešams, fekāliju paraugam var veikt parvovīrusa eksprestestu, ar ko var noteikt vai izslēgt ar parvovīrusu saistītu caureju. Jo īpaši gadījumā, ja suns ir jauns un nevakcinēts.

Asiņainas caurejas ārstēšana 

Lai nenotiktu atūdeņošanās, sunim ar asiņainu caureju nepieciešama šķīduma terapija. Parasti šķīdums tiek ievadīts intravenozi, tāpēc suns uz kādu laiku jāatstāj klīnikā. Par laimi, suņi ātri reaģē uz ārstēšanu.

Parasti suņa veselības stāvokļa uzlabošanai pietiek ar šķīduma terapiju. Atsevišķos gadījumos suņiem var būt nepieciešama arī antibakteriāla terapija. Sunim, kuram ir caureja un potenciāla atūdeņošanās, nav piemērotas visas antibiotikas. Tādēļ suņa saimnieks bez ārsta norīkojuma nekādā gadījumā nedrīkst dot sunim nekādas antibiotikas. 

Prognoze par atveseļošanos no asiņainas caurejas 

Suņa pašsajūta ar šķīduma terapijas palīdzību lielākoties uzlabojas ātri, un suns tālāk var tikt ārstēts mājās. Mājās jāseko līdzi tam, lai suns pietiekami daudz uzņemtu šķidrumu, un viņam jādod viegli sagremojama barība ar samazinātu tauku saturu. No bada diētas caurejas gadījumā nav jēgas, un pārāk ilga neēšana suņa veselībai var būt pat kaitīga. 

Par laimi, suņiem, kas cieš no asiņainas caurejas, nopietnas komplikācijas parādās ļoti reti. Ar efektīviem medikamentiem laicīgi uzsākot ārstēšanos klīnikā, vairums suņu ātri atveseļojas. Liela daļa suņu vairs nesaslimst ar asiņainu caureju, un lielākoties tiem slimības dēļ nerodas nekādas citas veselības problēmas. 

Ja sunim rodas asiņaina caureja, nekavējoties sazinieties ar veterinārārstu! 

Atrast Jums tuvāko klīniku